Mrożone

wtorek, 30 lipca 2013

lody

Coś zdrowszego dla ochłody - chociaż dzisiaj na upały nie możemy narzekać. Proponuję wykorzystać kończące się już porzeczki i zrobić takie domowe, jogurtowe lody.

Składniki: (na 4 sztuki)

  •  250g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki owoców czarnej porzeczki
  • 2 łyżki wody
  • cukier - 4 łyżeczki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Owoce opłukać, przesypać do garnuszka, wlać 2 łyżki wody i dodać 2 łyżeczki cukru oraz cukier waniliowy. Gotować kilka minut, rozdrabniając je łyżką. Odstawić do wystygnięcia.

W tym czasie posłodzić jogurt naturalny dodając 2 płaskie łyżeczki cukru, wymieszać.

Po ostygnięciu masy owocowej wymieszać razem wszystkie składniki i przelać do foremek. Mrozić minimum 4 godziny, przed podaniem foremki polać ciepłą wodą by ułatwić wyjęcie lodów.

Smacznego!

 



 

lody

Tagi: lody
15:55, kuchnia-malowana , Mrożone
Link Dodaj komentarz »
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Durszlak.pl Liczniki internetowe Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Wszystkie zdjęcia na blogu są moją własnością. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest zabronione.