Dania główne

sobota, 20 kwietnia 2013

kurczak cytrynowo czosnkowy zioła

 

Kurczak w nowej odsłonie - cytrynowo-czosnkowej. Ma przyjemny, wyraźny smak. Całość dopełnia smak ziół.

Do podania z ryżem i ulubionymi warzywami lub surówką.

Polecam!

Składniki: (na 2-4 porcje)

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 5 ząbków czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka świeżej skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz, sól

Filety opłukać, pokroić w grube paski, posypać pieprzem. Czosnek obrać, posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę.

Przygotować marynatę - wymieszać olej, sok z cytryny, skórkę cytrynową, czosnek i zioła - całością natrzeć kurczaka.

Garnek/miskę z mięsem owinąć folią aluminiową, wstawić do lodówki - marynować minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc.

Mięso posolić bezpośrednio przed smażeniem. Smażyć około 20-25 minut.

Smacznego!

 

Moja inspiracja TUTAJ

 

 
1 , 2 , 3
| < Maj 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Durszlak.pl Liczniki internetowe Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Wszystkie zdjęcia na blogu są moją własnością. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest zabronione.