sobota, 17 sierpnia 2013

Sezon na jabłka w pełni - więc dzisiaj prezentuję Wam szarlotkę w nieco innym, czekoladowym wydaniu.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 łyżki kakao
  • 200g mąki
  • 100g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zimna woda

Do miski przesiać mąkę i kakao, dodać masło, całość rozetrzeć palcami do połączenia składników.

Dosypać cukier, cukier waniliowy, a następnie żółtka - wymieszać. Na koniec wlać tyle wody, aby zagnieść ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę o średnicy ok. 20 cm - wstawić do lodówki na 30 minut. Resztę ciasta zamrozić.

Masa jabłkowa:

  • 750g jabłek (najlepiej antonówek)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki cukru

Jabłka obrać, pokroić w plastry, wrzucić do garnka. Dolać odrobinę wody. Do jabłek dodać przyprawy i cukier (ilość cukru można regulować w zależności od jabłek). Jabłka dusić na wolnym ogniu, aż lekko zmiękną. Odstawić do wystygnięcia.

Piana:

  • 2 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną - krótko miksować.

 

Na ciasto wyłożyć przestudzoną masę jabłkową, następnie ubitą pianę z białek, na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Piec w temp. 180°C przez około 35 minut.

Po upieczeniu wierzch można posypać cukrem pudrem, podawać z lodami lub bitą śmietaną.

 

Przepis pochodzi z książki "Z kuchennej półeczki - Czekolada", zmodyfikowany.

 




Tagi: jabłka kakao
00:01, kuchnia-malowana
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 35
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Durszlak.pl Liczniki internetowe Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Wszystkie zdjęcia na blogu są moją własnością. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest zabronione.