czwartek, 10 października 2013

muffiny

Dziś przedstawiam Wam (w jesiennej szacie ;)) muffiny z białą czekoladą, o delikatnym aromacie pomarańczy- w sam raz na drugie, uczelniane śniadanie lub do popołudniowej kawy... :)

 

Przepis pochodzi z "Palce lizać" nr17/2011.

 

Składniki:(około 14 mniejszych muffinek/10 większych)

  • 190g mąki
  • 65g cukru
  • 100g posiekanej białej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 190 ml mleka
  • 85g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
  • 25g płatków migdałowych

 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Przygotować formę na muffinki, wyłożyć papilotkami lub przygotować foremki silikonowe.

Do miski wsypać składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i posiekaną czekoladę.

Dodać składniki mokre - mleko wymieszane z jajkiem i skórką pomarańczową, następnie dolać roztopione, ostudzone masło. Wszystko wymieszać niezbyt dokładnie tak, aby ciasto miało konsystencję grudkowatą.

Ciasto przełożyć do foremek, posypać wierzch płatkami migdałów, lekko je docisnąć. Piec przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

muffiny

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 35
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Durszlak.pl Liczniki internetowe Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Wszystkie zdjęcia na blogu są moją własnością. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest zabronione.