wtorek, 22 października 2013

szarlotka

 

Klasyczna szarlotka pieczona zawsze przez moją babcię... To powinna być najlepsza rekomendacja ;)

Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej"

 

Ciasto: ( prostokątna blacha 32/20cm)

  • 50 dkg mąki krupczatki
  • 20 dkg zimnego masła
  • 2 jaja, 1 żółtko
  • 15 dkg cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5-6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 2 kg winnych jabłek - obranych, bez gniazd nasiennych
  • cukier - do smaku ( u mnie około 8 łyżek)
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Jabłka zetrzeć na tarce lub pociąć w plastry. Wrzucić do garnka z grubym dnem i dusić na małym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji, dodać cukier i przyprawy. Odstawić do przestygnięcia.

Mąkę przesiać, dodać masło i całość posiekać razem. Wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Zrobić dołek, wbić jaja, żółtko, dodać śmietanę i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Podzielić ciasto na 2 części.

Pierwszą część rozwałkować na kształt prostokąta, wyłożyć nim blachę, ciasto nakłuć  widelcem. Podpiec przez 10-15 minut w 170°C.

Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową, rozwałkować na wierzch drugą część ciasta. Piec około 40-50 minut w 170°C, na złoty kolor.

Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!

sz

Tagi: jabłka
00:07, kuchnia-malowana , Wypieki
Link Komentarze (2) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 35
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Durszlak.pl Liczniki internetowe Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Wszystkie zdjęcia na blogu są moją własnością. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest zabronione.