Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasteczka z orzechami i czekoladą

 

Zanim nastanie czas pierników i pierniczków... zapraszam na kruche ciasteczko z orzechami.

Polecam ;)

 

Składniki (około 24 szt.):

  • 200g mąki
  • 120g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 125g miękkiego masła/ margaryny
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g orzechów laskowych - grubo siekanych lub grubo zmielonych
  • 100g posiekanej gorzkiej czekolady

 

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, następnie dodać cukier, cukier waniliowy i jajko. Ponownie zmiksować do dokładnego połączenia składników.

Na koniec do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i mleko. Wszystko wyrobić na gładką masę. Tak przygotowane ciasto połączyć z posiekaną czekoladą i orzechami. Formować kuleczki z ciasta i następnie spłaszczyć je na blasze do pieczenia.

Piec około 15 minut w 180°C do zrumienienia. (Kontrolować ciasteczka ponieważ czas pieczenia będzie różny w zależności od ich grubości)

 

Smacznego!

 

Przepis oryginalny

czwartek, 05 grudnia 2013, kuchnia-malowana

Polecane wpisy

Komentarze
horecaservice
2014/11/03 20:31:06
robie takie domowe pieguski i szczerze...wolę wersję z margaryną...
-
2015/02/16 13:40:07
Czasem najlepsza restauracja we Wrocławiu podaje takie za free do kawuni ;)
Durszlak.pl Liczniki internetowe Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Wszystkie zdjęcia na blogu są moją własnością. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest zabronione.