Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka półkrucha

szarlotka

 

Klasyczna szarlotka pieczona zawsze przez moją babcię... To powinna być najlepsza rekomendacja ;)

Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej"

 

Ciasto: ( prostokątna blacha 32/20cm)

  • 50 dkg mąki krupczatki
  • 20 dkg zimnego masła
  • 2 jaja, 1 żółtko
  • 15 dkg cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5-6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 2 kg winnych jabłek - obranych, bez gniazd nasiennych
  • cukier - do smaku ( u mnie około 8 łyżek)
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Jabłka zetrzeć na tarce lub pociąć w plastry. Wrzucić do garnka z grubym dnem i dusić na małym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji, dodać cukier i przyprawy. Odstawić do przestygnięcia.

Mąkę przesiać, dodać masło i całość posiekać razem. Wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Zrobić dołek, wbić jaja, żółtko, dodać śmietanę i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Podzielić ciasto na 2 części.

Pierwszą część rozwałkować na kształt prostokąta, wyłożyć nim blachę, ciasto nakłuć  widelcem. Podpiec przez 10-15 minut w 170°C.

Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową, rozwałkować na wierzch drugą część ciasta. Piec około 40-50 minut w 170°C, na złoty kolor.

Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!

sz

wtorek, 22 października 2013, kuchnia-malowana
Tagi: jabłka

Polecane wpisy

Komentarze
ervisha
2013/10/22 09:39:30
Szarlotka to wspaniałe ciasto :)
-
jola8000
2013/10/22 13:25:27
Bardzo apetyczna, uwielbiam ;)
Durszlak.pl Liczniki internetowe Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Wszystkie zdjęcia na blogu są moją własnością. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest zabronione.