Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z grillowanej cukinii, orzechów i sera pleśniowego

cukinia4

 

Niecodzienna sałatka podawana na ciepło, łącząca w sobie niezwykłe smaki - dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego. Polecam!

 

Składniki: (2 porcje)

  • 2 małe cukinie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • około 70g sera pleśniowego (u mnie z niebieską pleśnią)
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • sól, pieprz, ulubione zioła

Cukinie umyć, odciąć końce i pokroić wzdłuż na plastry grubości do 1cm. Ułożyć na kratce z piekarnika. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć około pół minuty, następnie oliwą posmarować plastry cukinii i posypać je ziołami. Piec przez 20-25 w temp. 170°C. W tym czasie na suchej patelni podprażyć orzechy. Ser pokroić w cienkie plastry (około 3 na porcję).

Cukinię wyciągnąć z piekarnika, dodać sól, pieprz. Następnie posypać orzechami i ułożyć ser.

Smacznego!

 

Inspiracja przepisu

cukinia

wtorek, 03 września 2013, kuchnia-malowana

Polecane wpisy

Durszlak.pl Liczniki internetowe Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Wszystkie zdjęcia na blogu są moją własnością. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest zabronione.