Blog > Komentarze do wpisu

O soku z buraka słów kilka...

 

sok z buraka

Dzisiaj kilka słów na temat właściwości soku z buraka. Dlaczego warto skusić się na szklankę takiego soku?

Sok z buraka:

-zawiera duże ilości witaminy C, kobaltu oraz żelaza - dlatego zapobiega anemii i leczy ją

- reguluje pracę układu krwionośnego, obniża ciśnienie tętnicze

- przyspiesza przemianę materii, ma właściwości detoksykacyjne

- poprawia pracę jelit

- zwiększa wydolność organizmu - to coś dla sportowców  (;

ŹRÓDŁO

 

Po takim wstępie zapraszam na szklaneczkę soku...

 

Składniki: (250 ml)

  • 2 małe buraczki/ 1 duży
  • 1 jabłko
  • sok z połowy cytryny

 

Buraczki obrać, dokładnie opłukać. Pokroić w kawałki dostosowane do sokowirówki. Tak samo postąpić z jabłkiem. Wycisnąć sok. Dodać sok z cytryny.

(Według mnie sok jest dość gęsty - ja dodałam trochę wody niegazowanej.)

 

Smacznego!

sok z buraka

 

poniedziałek, 29 kwietnia 2013, kuchnia-malowana
Tagi: burak

Polecane wpisy

Durszlak.pl Liczniki internetowe Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Wszystkie zdjęcia na blogu są moją własnością. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest zabronione.