Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak cytrynowo-czosnkowy

kurczak cytrynowo czosnkowy zioła

 

Kurczak w nowej odsłonie - cytrynowo-czosnkowej. Ma przyjemny, wyraźny smak. Całość dopełnia smak ziół.

Do podania z ryżem i ulubionymi warzywami lub surówką.

Polecam!

Składniki: (na 2-4 porcje)

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 5 ząbków czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka świeżej skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz, sól

Filety opłukać, pokroić w grube paski, posypać pieprzem. Czosnek obrać, posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę.

Przygotować marynatę - wymieszać olej, sok z cytryny, skórkę cytrynową, czosnek i zioła - całością natrzeć kurczaka.

Garnek/miskę z mięsem owinąć folią aluminiową, wstawić do lodówki - marynować minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc.

Mięso posolić bezpośrednio przed smażeniem. Smażyć około 20-25 minut.

Smacznego!

 

Moja inspiracja TUTAJ

 

sobota, 20 kwietnia 2013, kuchnia-malowana

Polecane wpisy

Komentarze
malwinkanr1
2013/04/20 14:21:35
Wygląda smakowicie!
Durszlak.pl Liczniki internetowe Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Wszystkie zdjęcia na blogu są moją własnością. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest zabronione.