Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowe pisanki z bakaliami

Dzisiaj świątecznie - drożdżowe pisanki, w których zamiast żółtka znajdziemy bakaliowe nadzienie ;) Polecam!

 

Składniki:(na 12 pisanek)

Ciasto:

  • ok. 300g mąki
  • 25g drożdży
  • 50g masła/margaryny
  • 1 żółtko (1 białko oddzielnie - do posmarowania)
  • 50g cukru
  • 200 ml mleka (letnie)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Z drożdży, 2 łyżek cukru i letniego mleka zrobić rozczyn.

W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z cukrem waniliowym, solą i pozostałą ilością cukru. Dodać zimne masło / margarynę i rozetrzeć palcami z mąką. Dodać wyrośnięty rozczyn i żółtko, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut (przykryć).

Nadzienie:

  • 150g bakalii - u mnie były to daktyle, orzechy laskowe, żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa; ważne, żeby były to bakalie lepkie - np. daktyle, suszone śliwki, skórka pomarańczowa - wymieszane z bakaliami suchymi - dowolne orzechy, migdały itp.      (w oryginalnym przepisie - 100g masy marcepanowej i 50g bakalii)

Wszystkie bakalie umieszczamy w rozdrabniaczu/ malakserze i rozdrabniamy na klejącą masę. Z tej masy formujemy 12 kuleczek.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 porcji. W każdej z nich umieszczamy kulkę nadzienia i nadajemy ciastu kształt pisanki, smarujemy je białkiem. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze, pieczemy około 20 minut w 175°C , do zarumienienia.

Czekamy, aż wystygną.

Do ozdoby:

  • dowolne polewy - ciemne czekoladowe, białe, kolorowe lukry
  • posypki, płatki migdałów

Przygotowujemy polewy i ozdabiamy wystudzone drożdżówki. Pełna dowolność w dekorowaniu (:

Smacznego!

Oryginalny przepis TUTAJ




środa, 27 marca 2013, kuchnia-malowana
Tagi: drożdżowe

Polecane wpisy

Komentarze
ewa_ciasteczkowakraina
2013/04/13 00:11:25
są fantastyczne! :)
Durszlak.pl Liczniki internetowe Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Wszystkie zdjęcia na blogu są moją własnością. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest zabronione.