Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto marchewkowe bez tłuszczu

Bardzo smaczne i wilgotne ciasto, o lekkim posmaku korzennym. Można podać je z serkiem waniliowym, polewą lub oprószone cukrem pudrem. W środku same zdrowe składniki ;)

Polecam!

Składniki: ( na typową prostokątną blachę 25/33cm)

  • 4 jajka - oddzielnie białka i żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • 400g startej marchwi (na małych oczkach)
  • 250g zmielonych orzechów włoskich lub migdałów
  • 150g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 50-75g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • kilka rozdrobnionych goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • serek waniliowy, polewa lub cukier puder

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać do nich mleko.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawami, skórką z pomarańczy, startą marchewką i zmielonymi orzechami - połączyć z żółtkami.

Białka ubić na sztywną pianę, następnie wszystkie składniki delikatnie wymieszać razem.

Piec w 180°C przez około 35-40 minut.

Podawać udekorowane serkiem waniliowym (dekorować bezpośrednio przed podaniem - wysycha), ulubioną polewą lub cukrem pudrem. U mnie dodatkowo daktyle ;)

(ciasto z tej proporcji wychodzi dość niskie - można zrobić 1,5 porcji lub użyć mniejszej formy)

Smacznego!

 

Oryginalny przepis TUTAJ


wtorek, 05 marca 2013, kuchnia-malowana
Tagi: marchewka

Polecane wpisy

Durszlak.pl Liczniki internetowe Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Wszystkie zdjęcia na blogu są moją własnością. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest zabronione.