Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim


Przepis na to danie nie jest pracochłonny - otrzymujemy w krótkim czasie bardzo efektowne i smaczne danie :) Skąd pomysł? Z jednego z opakowań przyprawy... Przepis lekko zmodyfikowany i dostosowany do tego co akurat miałam w kuchni ;)

Polecam!

Składniki: (na 3-4 porcje)

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 filet z piersi kurczaka - zmielony
  • około 250 g szpinaku mrożonego
  • 1 łyżka masła
  • 100-150 g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju do smażenia
  • roztrzepane jajko / mleko - do posmarowania ciasta

 

 

Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na patelni razem z kurczakiem - ok. 10 minut, doprawić solą i pieprzem.

W oddzielnym garnku roztopić łyżkę masła, wrzucić mrożony szpinak i dusić pod przykryciem - również około 10 minut. Do szpinaku dodać - posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz, gałkę muszkatołową.

Wymieszać kurczaka ze szpinakiem, odlać ewentualne nadmiary wody, oleju.

Płat ciasta francuskiego rozwinąć, pozostawić na środku pas szerokości 10-12cm - a boki ponacinać w paski szerokości ok. 2 cm - zapleciemy je na powierzchni farszu.

Na środek ciasta zetrzeć żółty ser, a na nim umieścić farsz. Na zmianę na powierzchni układamy boczne paski ciasta - raz prawy, raz lewy.

Powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem lub odrobiną mleka.

Pieczemy ok. 25-30 minut w 200°C.

Smacznego!


 

 

czwartek, 21 lutego 2013, kuchnia-malowana

Polecane wpisy

Komentarze
hacksnew
2013/02/21 16:31:36
pyszne!
Durszlak.pl Liczniki internetowe Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Wszystkie zdjęcia na blogu są moją własnością. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest zabronione.