Blog > Komentarze do wpisu

Marchewkowa zupa-krem



Przepis na tę zupę jest właściwie oparty o przepis na zupę z dyni. Zupa ma piękny kolor i świetnie rozgrzewa. U mnie podana z grzankami. Smacznego! :)

 

Składniki:

  • 4 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • łyżka oliwy/oleju
  • 0.8 kg marchewki
  • pół łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

 

Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć w garnku z oliwą. Dolać bulion. Marchew obrać, pokroić w grube plastry lub małe kawałki i wrzucić do bulionu. Gotować, aż marchewka stanie się miękka. Następnie całość zmiksować blenderem. Dodać gałkę muszkatołową i kmin rzymski. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

 


niedziela, 06 stycznia 2013, kuchnia-malowana
Tagi: marchewka

Polecane wpisy

Komentarze
gruszkazfartuszka
2013/01/06 17:00:49
W wyborze olej czy oliwa polecam olej rzepakowy - ma dużo witaminy A, podobnie jak marchewka, a przy okazji ma sporo omega-3, dzięki czemu poprawia pracę mózgu :)
Durszlak.pl Liczniki internetowe Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Wszystkie zdjęcia na blogu są moją własnością. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest zabronione.