Blog > Komentarze do wpisu

Imbirowy napój mleczny

Dzisiaj coś z serii napojów łagodzących objawy przeziębienia. Jedną z wielu cech imbiru jest działanie przeciwzapalne i odkażające, do tego miód i mleko... Same pyszności. Polecam, nie tylko przeziębionym ;)

(Imbiru nie powinny spożywać kobiety w ciąży i karmiące, oraz osoby cierpiące na wrzody żołądka)



Składniki: ( na 1 porcję)

  • świeży korzeń imbiru -  2-3 plasterki
  • woda - 3/4 szklanki
  • mleko  - 1/4 szklanki
  • łyżeczka miodu

W garnuszku zagotować wodę, wrzucić imbir, gotować kilka minut pod przykryciem. Dolać mleko. Przelać do szklanki i dosłodzić miodem. ( Idealnie byłoby dodać miód do lekko przestudzonego napoju, ponieważ w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości)

Smacznego!



 

Oryginalny przepis i więcej informacji na temat imbiru TUTAJ

czwartek, 11 października 2012, kuchnia-malowana
Tagi: imbir

Polecane wpisy

Durszlak.pl Liczniki internetowe Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Wszystkie zdjęcia na blogu są moją własnością. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest zabronione.