Blog > Komentarze do wpisu

Korzenne ciasto z dynią

 

Pyszne, lekko pachnące piernikiem ciasto. Dużo dyni, dużo orzechów ;) Przepis godny polecenia, dlatego w sezonie na dynię warto wykorzystać ją do takiego właśnie ciasta.

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka  pełna przyprawy do piernika
  • 500 g startej dyni (odciśniętej)
  • 150 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 220 g brązowego cukru (lub trochę mniej białego)
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • 2 cukry waniliowe
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich (można je podprażyć na suchej patelni)
  • Do dekoracji - polewa cytrynowa lub lukier cytrynowy

 

1) Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, przyprawę do piernika - wymieszać.

2) Dynię obrać, usunąć pestki, zetrzeć na tarce i odcisnąć na sicie z nadmiaru soku.

3)Rozpuścić masło, ostudzić. Do drugiej miski przełożyć dynię, jajka, ostudzone masło, cukier, imbir, cukier waniliowy - wymieszać wszystko mikserem.

Dodać mąkę z przyprawami, dokładnie wymieszać. Na koniec do masy wmieszać orzechy.

Piec w 190°C przez około 60 minut. Ostudzone ciasto udekorować polewą cytrynową lub lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru.

Smacznego!

 

Oryginalny przepis Blog Pani Tereski

niedziela, 16 września 2012, kuchnia-malowana

Polecane wpisy

Durszlak.pl Liczniki internetowe Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Wszystkie zdjęcia na blogu są moją własnością. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest zabronione.