Blog > Komentarze do wpisu

Imbirowa zupa z dyni

 

Szukałam przepisu łatwego, bez mleka, szybkiego w wykonaniu- i znalazłam :) Zupa bardzo smaczna, o apetycznym "dyniowym" kolorze. Idealnym dopełnieniem smaku jest łyżka kwaśnej śmietany, grzanki, prażone pestki dyni, z prażonym słonecznikiem również smakuje świetnie. Polecam, przepis pochodzi z MniamMniam.

Składniki:

  • dynia - około 0.7 kg
  • duża cebula
  • kawałek świeżego imbiru - ok. 3 cm
  • 4 szklanki wywaru warzywnego ( może być z kostki)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 marchewka
  • pieprz, sól
  • do dekoracji- kwaśna śmietana, grzanki, prażone pestki dyni

 

1) Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Obrać marchew i pokroić ją na cienkie plasterki.

2) Obrać imbir i zetrzeć go na tarce. Obrać cebulę, posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, przysmażyć najpierw cebulę, później dodać imbir, na końcu dynię i marchew.

Wszystko chwilę smażyć, następnie zalać wywarem, zagotować. Gotować przez 15 minut na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie. Zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na talerzu zupę ozdobić łyżką kwaśnej śmietany i dowolnie - grzankami lub prażonymi pestkami dyni, słonecznika.

 

Smacznego!



poniedziałek, 17 września 2012, kuchnia-malowana
Tagi: dynia

Polecane wpisy

Durszlak.pl Liczniki internetowe Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Wszystkie zdjęcia na blogu są moją własnością. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest zabronione.