Blog > Komentarze do wpisu

Mus jabłkowy

 

Jabłek u mnie pod dostatkiem... Chociaż teraz nie dam rady ani zjeść, ani przerobić tego wszystkiego na ciasta i przetwory to postanowiłam zamknąć trochę smaku lata w słoiczku. Przepis na ten mus nie jest żadnym odkryciem, myślę że każdy robi podobne dowolnie modyfikując przyprawy. W zimie warto wykorzystać go do posmarowania naleśników czy gofrów.

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek - już obranych, bez gniazd nasiennych
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cukier ( do smaku)
  • cynamon - około łyżeczki
  • 3 goździki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szklanka wody

 

Wodę wlać do garnka, wrzucić do niej goździki i chwilę pogotować, tak żeby aromat przeszedł do wody. Goździki wyciągnąć. Wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, dodać cukier waniliowy, cynamon, gałkę muszkatołową. Przykryć i poddusić jabłka, aż zaczną się rozpadać, dosłodzić do smaku. Na koniec zmiksować blenderem. Przekładać do słoików i pasteryzować ok. 15 minut.

 

Smacznego!

piątek, 31 sierpnia 2012, kuchnia-malowana
Tagi: jabłka

Polecane wpisy

Durszlak.pl Liczniki internetowe Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Wszystkie zdjęcia na blogu są moją własnością. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest zabronione.